Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jämförelsen med Eiffeltornet mest till för att verka skrämmande

Insändarskribenten beskriver ett inlägg från Gun-Britt Daun (KD) om vindkraft som att verka skrämmande.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Replik på insändaren ”50 vindkraftverk lika höga som Eiffeltornet kommer ge påverkan” (4/2):

Högern gör nu allt för att skrämma väljarna för vindkraftens påstådda fasor.

Gun-Britt Daun med till exempel en hotfull beskrivning av 50 vindkraftverk vart och ett med en totalhöjd upp till 320 meter. Höjden och jämförelsen med Eiffeltornet är nog mest till för att verka skrämmande. Skälet till att man bygger så högt är att vindförutsättningarna är bättre och jämnare på den höjden och ger verken en bättre och jämnare produktion.

LÄS MER: 50 vindkraftverk lika höga som Eiffeltornet kommer ge påverkan

LÄS MER: Vindkraftpark planeras utanför Kungälvs kust

På flera mils avstånd går det att se allt som är högre än 50 meter men det blir mest prickar i horisonten.

Måtta två millimeter mellan tummen och pekfingret. Sträck ut armen mot horisonten. Så högt är ett vindkraftverk på 25 kilometers håll!

Ett annat exempel på högerns skrämselpropaganda mot vindkraften är moderaterna i Kävlinge som publicerat ett fotomontage med vindkraftverk nära en badstrand på Österlen. Texten lyder: ”Nej till vindkraft vid vår kust” och går naturligtvis ut på att sprida oro bland väljarna.

Daun tar upp vibrationer och djurlivet i havet.

Vibrationer är så små och lågfrekventa att de omöjligen kan överföras till omgivningen, om vibrationer förekom så skulle kraftverkets generatormekanik vara det första att drabbas, men vindkraftverk klarar i regel mer än 25 års drift utan problem i generatormekaniken.

Havslevande djur kan bli störda av ljud men då är det främst ljud som sjöfart eller militära aktiviteter bidrar med, De djur som lider värst är stora marina däggdjur som valar, späckhuggare och liknande, det vill säga djur som inte förekommer utanför Kungälv.

Daun och högern spelar på att en vanlig orsak till avslagen är att befolkningen lokalt känner oro för vindkraftens påverkan. Oron ska respekteras, men påverkan är generellt mycket liten, och den prövas noggrant i miljöprövningen, som får inledas först efter en kommunal tillstyrkan.

Fler kommuner behöver visa tillit till miljöprövningen och bidra till vindkraftens utbyggnad. Även ett oppositionsråd i en kommun måste arbeta för hela landets bästa.

Lars Gustafson