Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Arkivfoto
Bild: Arkivfoto

Inget bajs rätt ut i havet – låt oss bygga egna reningsverk

Insändarskribenten ser en risk i att kommunens bajsvatten kan gå rakt ut i havet när pumpstationer i kommunen måste ”breddas” om det blir fel i kommunen VA-nät.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Hej alla Kungälvsbor. Nu ska jag berätta.

Som du kanske redan vet pumpas det mesta av kommunens avlopp till Ryaverken i Göteborg för att renas.

Du vet säkert också att Ryaverken ett antal gånger om året måste släppa bajs med mera rakt ut i havet för att man inte klarar att ta emot och rena allt som kommer dit. Det kallas att man ”breddar”.

Nu har jag förstått att så kommer det att bli även i Kungälv.

Det pumphus (Sweco. Lantmäteriet Ärende: 019907) som ska byggas i Åkerhög har en evakueringsledning ner till vår bäck. Bäcken mynnar ut i havet bara några meter från ett Natura 2000 område. Nordre älvs estuarium . Det enda i sitt slag i hela Sverige.

Det betyder att; när Ryaverken inte kan ta emot avloppet eller när det blir fel i kommunens VA-nät, pumpas bajset rakt ut i Ryskärsfjorden.

Som jag förstår det handlar det om avlopp från minst ett hundratal fastigheter bara från detta pumphus. Jag vill inte ens tänka på hur det kan se ut på fjorden, när det händer.

Jag trodde att meningen med att tvinga in fastighetsägare i verksamhetsområden var, att värna miljö och människor såsom lagen om allmänna vattentjänster föreskriver.

Nu verkar det vara precis tvärtom! Kommunen försämrar miljön för djur och växtlivet i kustbandet och i havet.

Så ock för mig och alla andra som bor i Brunnefjäll, Åkerhög, Granliden eller på Lilla Fjällsholmen (= Trälen) med flera.

Är det till och med så att alla pumphus i kommunen har en sådan ”bajsnödutgång”? Då blir till slut alla kommuninvånare drabbade.

Det är hög tid att lägga ner alla tänkta verksamhetsområden på glesbygden och i kustbandet och låta oss själva ta ansvar och bygga egna reningsverk, så som riksdagen beslutat.

Det bästa är ju att göra rätt från början, eller hur?

Peter Schmidinger