Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild
Arkivbild

Ingen ska behöva växa upp under hedersförtryck i Kungälv

Hedersförtrycket ska bort från Kungälv!, det menar Gun-Marie Daun (KD) som efterlyser en plan i kommunen mot hederskulturen.

Hur många killar och tjejer får inte välja partner, vänner, fritidsaktiviteter, utbildning eller ens vilka kläder de har på sig? Om svaret är fler än noll så har vi misslyckats. Ingen vet dock hur många som växer upp i Kungälv under hedersförtryck.

Vi kristdemokrater har arbetat för att en kommunal plan mot hederskulturen framtas. En sådan finns inte just nu. Den politiska majoriteten i Kungälv (KD är just nu i opposition) har dock valt att skriva med begreppet hedersförtryck i kommunens övergripande plan för att skapa ett tryggare Kungälv. Det är bra. Men det räcker inte. Inte på långa vägar.

Svenskt utbildningsväsende har som sitt primära mål att varje barn ska växa till en så självständig och stark individ som möjligt. Att individen tvingas kuva sina livsval efter familjens och släktens åsikter, som hederskulturen påtvingar med våld, är i direkt strid mot de sunda värderingar som vi delar med västvärlden.

Det borde vara självklart att skolväsendet och socialtjänsten aktivt arbetar för att inga killar i Kungälv ska ha förväntningar på sig att prioritera bort sina studier för att i stället behöva kontrollera sina systrar. Inga tjejer ska vara sönderstressade av slitningen mellan familjens förväntan att behålla hedern och viljan att få leva som andra jämnåriga tjejer.

Min starkaste personliga drivkraft som politiker är att vara en röst för dem som inte hörs. Den orättvisa, den tortyr och död som släktbaserad heder innebär får mitt hjärta att koka av ilska!

Kungälv MÅSTE ha en plan för att säkerställa att tjejer inte går på sommarlov för att få sitt kön sönderskuret. Vi MÅSTE ha en plan för att säkerställa att inga barn som bor i Kungälv gifts bort. Vi MÅSTE ha en plan för att alla killar och tjejer i Kungälv kan leva och utvecklas utan förtryck!

Det är den politik jag som kristdemokrat driver.

Gun-Marie Daun (KD), gruppledare Kristdemokraterna Kungälv