Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kode 1960 och 2021. Bild: Eniro.se
Kode 1960 och 2021. Bild: Eniro.se

I princip hela Kode är byggt på jordbruksmark

Bonava skriver att påståendet om att byggandet i Kode i generationer anpassat sig efter naturen och att ”man klokt nog inte byggt på bördig jordbruksmark” är rent felaktigt.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Vi har sett starka reaktioner när det gäller att bygga på jordbruksmark i samband med vårt förslag, Bonava och Derome, Kode Trädgårdsby. Vi vill inte ge oss in i debatten, det är upp till Kodeborna och kommunen att bestämma hur Kode ska utvecklas. Däremot känner vi att vi måste bemöta ett rent felaktigt påstående.

I en insändare den 3 juni som har rubrik ”Spekulativa bostadsbyggare hör inte hemma på slätten” (i papperstidningen, på sajten ”Skicka trädgårdsbyplanerna direkt i papperskorgen” reds. anm) sägs det bland annat att: ”Sedan generationer tillbaka har byggnation, både offentlig och privat, ända fram till nu anpassats efter naturen, och man har klokt nog inte byggt på bördig jordbruksmark.”

Detta är ett helt felaktigt påstående eftersom majoriteten av Kode är byggt just på tidigare jordbruksmark. Alla bostäder på Brilliantvägen, Beryllvägen, Onyxväxen, Akvamarinvägen, Topasvägen, Guntorpsvägen, med flera gator och även det offentliga äldreboende och verksamhetsområdet vid Hedsvägen är byggt på tidigare jordbruksmark. I princip hela Kode är byggd på tidigare jordbruksmark. Se inklippta bilder från 1960 respektive nutid nedan.

Ni kan även gå in själva och titta på eniro.se, där det finns en kul och praktisk funktion där man kan se historiska flygfoton och nutid samtidigt, genom att dra markören i mitten fram och tillbaka.

Med vänlig hälsning

Mats Björck, affärsutvecklare på Bonava