Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hyrda lokaler rimmar illa med generationsansvaret

Mikael Wintell (UP), tycker att kommunens strategi att hyra lokaler rimmar illa med Moderaternas tal om att ”varje generation skall betala för sig”.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Det är intressant att Kungälvs kommun har ett finansråd som uppenbart inte vet mycket om finansiering/ekonomi! Detta baserat på hans uttalande i KP, att det är billigare för kommunen att hyra än att bygga och äga sina fastigheter.

På senare tid har vi sett en trend där kommuner slutar bygga egna viktiga fastigheter såsom idrottshallar. I stället låter man privata aktörer bygga för att sedan hyra in sig. Det finns få aktörer som kan låna så billigt som en kommun, i och med Kommuninvest. Osby kommun gjorde en analys: under 30 år blir det ungefär dubbelt så dyrt att hyra sina fastigheter än att äga dem själv. Hyr man in sig hos en privat aktör för att bedriva en verksamhet som kommunen måste driva – så är hyreskontrakten på väldigt lång tid. Man har också en motpart som har ett mål: att göra vinst. Och på en fastighet finns det bara ett sätt att göra vinst, förutom att sälja, HÖJD HYRA!

Har man råd att äga sitt boende så säljer man det inte till någon för att sedan hyra tillbaka det, och riskera höjda utgifter. Få skulle göra en sådan dumdristig affär. Finansrådet tar också upp en egen organisation som skulle vara skäl att inte bygga själv, då denna organisation skulle vara kvar efter projektslut. Med den takt Kungälv växer finns behovet av den kompetensen över lång tid. Om vi nu inte skall ha kompetensen vem skall då ta fram underlaget som vi skall "handla" upp hyresavtalet med? Utvecklingspartiet har många frågor gällande denna oansvariga strategi.

Hur kan Socialdemokraterna i Kungälv vara med på detta? Många socialdemokrater anser att detta är högerns sätt att "smygprivatisera och marknadsutsätta kommunal verksamhet.

Betyder uttalandet ifrån finansrådet att det är bestämt att multiarenan skall hanteras på samma sätt? Avslutningsvis lyfter vi den absolut största risken för kommunen, rådigheten över "marken/fastigheten". Vad händer när avtalet löper ut och bolaget har fri hyressättning helt utan konkurrens? Moderaterna i Kungälv pratar gärna om generationsansvar och att varje generation skall betala för sig, detta rimmar väldigt dåligt med den strategin!

Mikael Wintell

Utvecklingspartiet, vice ordförande ekonomiberedningen