Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Socialdemokraterna förespråkar, liksom Moderaterna, att ersätta Tunge skola med en ny skola på plats M, vid scoutstugan, och låta Kode skola vara kvar.  Bild: Linus Olsson
Socialdemokraterna förespråkar, liksom Moderaterna, att ersätta Tunge skola med en ny skola på plats M, vid scoutstugan, och låta Kode skola vara kvar. Bild: Linus Olsson

Framtidens Kode ska byggas tryggt och hållbart

Barnen ska vara en del av hjärtat av Kode när samhället i framtiden sträcker ut sig mot havet, skriver Socialdemokraterna i Kungälv.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Det var inte bara tur att kommunstyrelsens ordförande den 9 november drog i bromsen, la ett förslag om att utreda ytterligare ett skarpt alternativ för en framtida skolplacering i Kode. Det var klokt. För i onsdags framlades för första gången ny och skarp fakta från tjänstemännen, som visar att de ekonomiska skillnaderna mellan förslagen är fullt hanterbara rent ekonomiskt, både på kort sikt och över tid.

LÄS MER: S tar ställning i frågan om ny skola i Kode

Ekonomi, trafiksituation, barnperspektiv, folklig opinion, Kodes långsiktiga bebyggelseutveckling och en garanterad framtida bra lösning för Scoutföreningen var de avgörande delarna när Socialdemokraterna i torsdags kväll summerade sin önskade plats vid Scoutstugan för framtidens skola i lokalsamhället.

Alla vill ha en ny skola men ingen majoritet har orkat eller haft de ekonomiska musklerna att gå från ord till handling på alltför lång tid. Nu finns kraften i Kungälvspolitiken och det är vi som Socialdemokrater stolta över.

Kode skola är i förhållandevis gott skick med höga avskrivningsvärden som skall värnas. Samtidigt kan vi inte trycka in allt vi behöver i villaområdena - utan tänka lite längre. Barnen ska skyddas från de större omgivande vägarna och vara en del i framtidens hjärta av Kode, när samhället utan att göra våld på Solbergslättens unika jordbrukslandskap sträcker ut sig samhällsplaneringsmässigt mot havet, med blandade bostäder för alla sorters plånböcker. Det är också rimligt att behandla Kode på samma sätt som Diseröd och Kärna, det vill säga investera i en fullstor idrottshall, inte minst med den positiva bygglovsutveckling och VA-utbyggnad vi ser steg för steg in i framtiden. Vi vill tacka för alla synpunkter, brev och uppvaktningar till politiken.

Avslutningsvis, Kode är en del av Göteborgsregionen, Kungälvs politiska ledning har lyckats lyfta Bohusbanan till ett av regionens prioriterade projekt, medel kan frigöras på nytt sätt de kommande åren, då måste Kungälv stå först i kön varför kommunstyrelsen ordförande därmed gett kommundirektören i uppdrag att infrastrukturmässigt nu prioritera upp den farliga järnvägskorsningen i Kode. Steg för steg kan vi nu i lugn och ro fortsätta samtalet om ett tryggare, finare och mer hållbart Kode för framtiden.

Socialdemokraterna i Kungälv