Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Framtiden ser mörk ut för våra barn och barnbarn

Insändaren konstaterar att klimatforskning spår en mörk framtid och tycker inte alla partier har en hållbar miljöpolitik.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Har Moderaterna en miljöpolitik?

Jag skulle svara nej på den frågan. Om alla på vår jord levde som vi i Sverige skulle det, för att ta fram alla resurser och absorbera våra våra utsläpp av växthusgaser, behövas cirka fyra jordklot.

Sveriges CO 2 utsläpp i atmosfären är ca. 50,9 miljoner ton/år. Enligt FN:s klimatpanel IPCC måste ung.10 miljarder ton tas bort ur atmosfären för att temperaturen på jorden ska stabilisera sig på en 2- gradig ökning - det vill säga, en halv grad mer än vad man, enligt Parisavtalet, har sagt är nödvändigt..

I en nybyggd fullskalig anläggning för att suga ut CO2 ur atmosfären beräknas ca. 4000 ton tas bort varje år till en kostnad av cirka 6000 kronor. Med andra ord behöver miljontals liknande anläggningar byggas för att få någon global effekt - och kostnaderna blir astronomiska, (tusentals miljarder..). Ändå är det just sådana åtgärder som Moderaterna förespråkar som lösningen på klimatförändringarna och att vi ska bygga nya kärnkraftverk förstås! Vi ska, enligt Moderaterna, tillföra mer energi och lita till teknik som inte fungerar, allt i syfte till att vi kan fortsätta att konsumera varor, mat och energi på den nivå som vi gör idag. En sådan utveckling är, enligt alla klimatexperter, ohållbar. Istället pekar man på att en förändring av vårt sätt att leva och en drastisk minskning av vår resursanvändning är absolut nödvändig.. Idag finns inga politiker, i beslutsfattande ställning, som varken vill, kan eller vågar framlägga sådana förslag till åtgärder. Därför så ser framtiden mörk ut för våra barn och barnbarn. De kommer att få leva i en värld som är präglad av återkommande väderkatastrofer-torka, översvämningar och stigande havsnivåer men också brist på mat och förnödenheter.

Det är en pessimistisk syn, men den är tyvärr också realistisk och baserad på vad klimatforskningen säger oss idag. Vi kommer inte att klara av att hålla temperaturhöjningen i världen vid 1,5 grader men vi kan mildra effekterna - bygg vind- och solkraft, även om landskapsbilden påverkas!

Henry Larsson, Vänsterpartiet