Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mitt besked är att Kungälv kommer klara denna krigsvinter, lågkonjunktur, stigande kostnader och räntor. Vi höjer ramen och tillför 223 nya miljoner för att säkerställa en bra skola och vård för alla. Det skriver Miguel Odhner (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett debattinlägg. Arkivbild
Mitt besked är att Kungälv kommer klara denna krigsvinter, lågkonjunktur, stigande kostnader och räntor. Vi höjer ramen och tillför 223 nya miljoner för att säkerställa en bra skola och vård för alla. Det skriver Miguel Odhner (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett debattinlägg. Arkivbild

Framtiden blir vad vi gör den till

Mitt besked är att Kungälv kommer klara denna krigsvinter, lågkonjunktur, stigande kostnader och räntor. Vi höjer ramen och tillför 223 nya miljoner för att säkerställa en bra skola och vård för alla. Det skriver Miguel Odhner (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett debattinlägg.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Nytt år nalkas, ny majoritet och ny politik. Socialdemokraterna i Kungälv gick fram i val 2022 och har bildat en ny majoritet Kungälv 2030 där S tar hand om Kungälv ihop med MP och M. Det behövs. För efter pandemin hanterar vi nu alla krigets effekter i Europa som dödar och drar mänskligheten bakåt. Inte blir det bättre av att 2022 var det historiska året då svenska Liberaler tog nationalpopulisterna i hand, och blev ett äkta par, rädslan sprider sig. I tuffa tider behöver vi hålla ihop som ett samhälle, inte dra isär. Då behövs var och en av oss.

Alla känner av att pengarna i plånboken tar slut snabbt. Vi ser hur barnen äter mer i skolans matsalar, läget är tufft för vanligt folk. Högkostnadsskyddet för elräkningen och slopat amorteringskrav försvann. 10 kr billigare SD-diesel/bensin blev några ören. Många känner sig lurade. Socialdemokraternas opinionssiffror stiger till rekordnivåer, efter valet.

I det läget är det viktigt att du ska kunna lita på din kommun och det ansvarsfulla samarbete vi Socialdemokrater tar ihop med Moderater och Miljöparti för Kungälvs bästa, bortom politisk bråk, populism och extrempartier. Mitt besked är att Kungälv kommer klara denna krigsvinter, lågkonjunktur, stigande kostnader och räntor. Vi höjer ramen och tillför 223 nya miljoner för att säkerställa en bra skola och vård för alla, vi sänker överskottsmålet och använder sparade pengar för att möta inflationen. I andra kommuner ser du stora nedskärningar. Vi använder alla pengar vi har och lite till.

Trots att 2023-24 ser mycket svårt ut ekonomiskt, finns nu en politisk plan till 2026 med frågor som en trygg uppväxt och minskat utanförskap, Agenda 2030, en NPF-säkrad kunskapsskola som ger varje elev rätt stöd, utvecklad modern elevhälsa, barnomsorg dygnet runt, höjd habiliteringsersättning, utvecklad daglig verksamhet, motverka ofrivillig ensamhet hos äldre och viktiga framtidssatsningar som Arenan, fler mötesplatser för unga , jobb, museum, grön stadsutveckling och nya skarpa miljömål, koldioxidbudget, rent hav och skydd av djur och natur samt lokal upphandling och ökad robusthet.

Julen innebär förväntan hos många barn, ett ljus i vintermörkret. Och trots extrema osäkerheter väljer vi att investera 800 miljoner 2023. Det finns måsten och möjligheter, att göra både bra affärer och hålla gång hjulen för framtidstro, jobb, trygghet och ett än mer attraktivt Kungälv.

Kriget prövar mänskligheten, med dagar kvar till jul och nytt år, står vi tillsammans upp för fred, solidaritet, frihet, allas lika rätt och värde. Vi ser barnen, vi ringer den ensamme, vi tar hand om andra och varandra. Tillsammans gör vi skillnad.

Miguel Odhner (s)

Kommunstyrelsens ordförande

LÄS OCKSÅ: Framtiden är snart här – men kommunen blundar och sover vidare!

LÄS OCKSÅ: Inte förvånad över att kommunalrådet inte vill ta beslut

LÄS OCKSÅ: Funderingar i jul- och nyårstider