Insändarskribenten är kritisk till Monica Haraldssons (M) motivering att lägga ned Klöverbackens skola. Arkivbild
Insändarskribenten är kritisk till Monica Haraldssons (M) motivering att lägga ned Klöverbackens skola. Arkivbild Bild: Catrin Hansson

Felaktigt att skolan inte skulle vara byggd för skolverksamhet

Eva Brunsten Mattsson, före detta rektor på Klöverbackens skola, är kritisk till Monica Haraldssons (M) motivering att lägga ned skolan.

ANNONS

Replik på insändaren ”Bättre att utveckla andra skolor (28/1)”:

I ett svar på en insändare angående nedläggningen av Klöverbackens skola skriver Monica Haraldsson (M) att ”Klöverbackens skola är inrymd i lokaler som inte är byggda för skolverksamhet vilket gör att de inte är optimala till storlek och utförande”.

LÄS MER:Det är bättre att utveckla de andra skolorna

Detta är en felaktig beskrivning. Klöverbackens skola byggdes för skolverksamhet med lokaler som skulle inrymma förskoleklass, grundskola år 1-6 samt fritidshem.

Jag medverkade själv i processen med projekteringen av den nya skolan då jag under åren 1995-1997 hade en tjänst som utvecklingsledare i Munkegärde rektorsområde. I samarbetet mellan politiker och den dåvarande skolledningen växte Klöverbackens skola fram ur ett ambitiöst förberedelsearbete. Skolans placering intill naturen var en viktig faktor för den pedagogiska inriktning som skolan då hade och erbjöd möjligheter till undervisning i utomhusmiljö. En annan förutsättning för skolan var att integrera förskoleklass, grundskola och fritidshem. En referensgrupp där skolpersonal ingick samarbetade med arkitektkontoret ABAKO och JM AB för att anpassa skolbyggnaderna utifrån dessa förutsättningar. Jag var rektor på Klöverbackens skola från starten 1997 till 2010. Min uppfattning är att lokalerna var väl lämpade för undervisning i skola och fritidshem. Den fina utomhusmiljön var också uppskattad av eleverna i undervisningen, på raster, fritid och lov.

ANNONS

Klöverbackens skola var den första grundskolan i Kungälvs kommun som fick skolverkets certifiering ”Skola för hållbar utveckling” och skolan fick även Kungälvs kommuns hållbarhetsstipendium under ett antal år.

Att skolan, liksom skolor generellt, behöver moderniseras efter nya krav och riktlinjer i styrdokument för skolan finner jag logiskt. Jag finner det dock olyckligt och anmärkningsvärt att en ansvarig politiker i utskottet för bildning och lärande utgår från den felaktiga uppgiften att skolan inte skulle vara ”byggd för skolverksamhet” för att motivera nedläggningen av Klöverbackens skola.

Eva Brunsten Mattsson

ANNONS