Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild Bild: Gunnar Fägerlind
Arkivbild Bild: Gunnar Fägerlind

Fel att välja beslutsunderlag efter partiets egna syften

Ett demokratiskt beslut ligger bakom taxan på Marstrandsfärjan, skriver Jonas Andersson (S), i en replik till liberalerna, vilka han menar har valt beslutsunderlag efter sina egna politiska syften.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

I frågan om taxan på Marstrandsfärjan använder Liberalerna Marstrandsföretagarnas taxekalkyl istället för förvaltningens underlag. De ”tar den som sin egen” och försöker i sin insändare, Lyssna på företagare och medborgare i Marstrand, göra gällande att det här är en fråga om att lita eller inte lita på företagare i Marstrand. Så är det naturligtvis inte.

Jag tror att vi alla litar på Marstrandsföretagarna. Däremot är det en fråga om demokrati. Kungälvs kommun är en demokrati. Vi folkvalda politiker fattar beslut på underlag från vår förvaltning. Du som medborgare skall kunna lita på att besluten fattas på ett sakligt, professionellt och opartiskt underlag. Detta är viktigt i en demokrati. Du som medborgare skall kunna granska underlagen och ställa oss till svars för våra beslut.

Tänk dig en kommun där vi politiker, så som Liberalerna nu gör, godtyckligt väljer underlag som passar våra politiska syften. Detta är fel, oavsett hur trovärdig organisationen som tagit fram dem är. Vi politiker ska fatta beslut, men aldrig någonsin godtyckligt välja underlag som vi tycker passar just vårt parti. Då skapar vi en miljö där populism, okunskap och osaklighet frodas. Är detta verkligen den väg du som medborgare vill att våra folkvalda skall ta?

Fullmäktige har nu efter dialog med medborgare och företagare i Marstrand – på ett sakligt, professionellt och opartiskt underlag – beslutat om en taxa för årskortet på 1 200 kronor. Utan att göra avkall på några demokratiska principer. Så som det bör fungera i en demokrati.

Jonas Andersson (S)