Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Försvara tryckfriheten

Grävande journalistik blir omöjligt eftersom den som gräver inte alltid vet vad han kommer att hitta. Det skriver Kenneth Gustafson i ett debattinlägg om ett nytt lagförslag som han anser kan komma att strypa yttrande- och pressfriheten.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Världens äldsta tryckfrihetsförordning föddes i Sverige. Året var 1766. Det är nog den förordning som varit mest utsatt för ingrepp under historiens gång. Makthavares idoga intresse visar på vilken betydelse den har haft, tryckfriheten har alltid stått längst ner i hackordningen

Och nu, år 2022, förbereds en ny attack på tryckfriheten och inte bara på den utan även på Yttrandefrihetsgrundlagen. Från och med den 1 januari skall det bli förbjudet att avslöja hemliga uppgifter som kan skada Sveriges förhållande till andra länder. Krigsbrott till exempel. Grävande journalistik blir omöjligt eftersom den som gräver inte alltid vet vad han kommer att hitta. Och hittas något som rör ett NATO-land är det ju extra känsligt. Turkiets behandling av sina kurdiska invånare till exempel. Utlandsspioneri, heter det, skall förbjudas. Hela attacken mot tryck- och yttrandefriheten kan ses som en eftergift inför det kommande NATO-medlemskapet. Och den som gräver och hittar något kan dömas upp till åtta års fängelse.

Journalistförbundet och Föreningen grävande journalister har riktat skarp kritik mot lagförslaget och menar att lagen i praktiken kriminaliserar journalistiska granskningar av missförhållanden i internationella insatser.

Vi måste säga nej till eftergifter för främmande makter, vilka de än är, som vill strypa vår yttrande- och pressfrihet.

Kenneth Gustafson

LÄS OCKSÅ: Hur kunde Liberalerna i Kungälv så helt tappa kompassen?

LÄS OCKSÅ: Att rösta blankt är även det ett aktivt val

LÄS OCKSÅ: Här är programmet för Kulturnatt i Kungälv 2022