Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Arkivfoto
Bild: Arkivfoto

”Först till kvarn” borde inte gälla för att få bli vaccinerad

Med en striktare turordning med mindre åldersgrupper från de äldsta till de yngsta hade sannolikt varit enkelt att upprätta även för grupp 3 – och låta varje vårdcentral kalla sina listade patienter, skriver insändarskribenten.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Läste i KP:s nätupplaga en insändare av en person som säger sig tillhöra fas 3 i den beslutade vaccinationsordningen, men som ännu inte nått fram för att få en tid för vaccination.

Personens erfarenhet är inte unik. Flera till mig närstående personer i den aktuella åldersgruppen, 55 år och äldre, säger sig ha mött samma svårighet att få en tid för vaccination. Detta efter att man nu också säger att man påbörjat vaccinationerna för grupp 4.

Det som förvånar mig är att de vaccinationsansvariga inte riktigt förstått vilken betydelse vaccineringen har för invånarna. De flesta av oss vet vad som händer när en brand utbryter i en lokal i vilken många människor vistas. Rädda för sina liv rusar alla mot dörren i panik och kaos uppstår med förödande följder.

Utan jämförelse i övrigt skulle vaccinationerna sannolikt kunnat organiserats mer problemfritt om man i större utsträckning beaktat människors psykologiska och helt normala reaktioner som följer med möjligheten att räddas i ett nödläge. Med en striktare turordning med mindre åldersgrupper från de äldsta till de yngsta hade sannolikt varit enkelt att upprätta även för grupp 3 på samma sätt som tillämpades för de allra äldsta åldersgrupperna och låta varje vårdcentral kalla sina listade patienter. Det fungerade då alldeles utmärkt.

Om det innebär merarbete och ökade kostnader, så anser jag att det hade varit värt det för att undvika den besvikelse och frustration som nu följer i spåren av denna förödande pandemi. Vi vet ju att staten tillfört ett ekonomiskt stöd till regionerna för verksamheten.

Det vore verkligen beklagligt om någon som skulle drabbas av covid och kanske i värsta fall avlida som en följd av svårigheten att få en rättmätig tid för vaccinering. Det är något att tänka på för dem som nu ansvarar för vaccineringen i Västra Götaland.

LOJ