Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förkastligt att dela upp människor på det sättet, SD

Kenneth Gustafson (V) skriver i ett svar till SD att det är förkastligt att SD sympatiserar med en folklig uppdelning i medborgarskap och nationstillhörighet.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Victoria Dahlqvist, gruppledare för Sverigedemokraterna, skriver i sin insändare att SD skiljer på medborgarskap och nationstillhörighet. Att dela upp ett lands befolkning enligt den principen är inget nytt. Det skedde i Tyskland vid en extrainkallad riksdag vid partidagen i Nürnberg 1935 genom en av de tre så kallade Nürnberglagarna, Reichsbürgergesetz. Den ena gruppen var Reichsbürger, som var den högre graden, den andra Staatsangehörige, en lägre grad av medborgarskap som medförde vissa inskränkningar. Bland dem som tillhörde den lägre gruppen av medborgarskap, nationstillhörighet, (Staatsengehörigket) var folkminoriteter som judar, uppgående till knappt 0,8 procent av befolkningen och romer vars andel inte finns någon tillförlitlig uppgift om.

Att ett svenskt parti, representerat i riksdagen, sympatiserar med en folklig uppdelning i medborgarskap och nationstillhörighet, är ju rent förkastligt.

Kenneth Gustafson (V)