Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En självklar grund är att behärska det svenska språket

SD har inget ansvar för den politik som begränsat vår möjlighet till ett gott mottagande idag. Det är inte heller vår politik som skapat kaos med utanförskap, segregation och laglöshet. Det skriver Victoria Dahlqvist, gruppledare för SD Kungälv, i en replik.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Replik på insändaren: Vem får delta i den demokratiska processen, SD?

Sverigedemokraterna tycker det är rimligt med reglerade krav, som de flesta andra nationer har, först göra sin plikt sedan kräva sin rätt. En självklar grund är att behärska det svenska språket, känna till vårt samhälle, regler och lagar. Att betona, främja och definiera vad majoritetskulturen består av, vilken demokratibegreppet vilar på, handlar inte om att exkludera människor som insändarsignaturen ”Olof” verkar oroas över. Det är att ge dem möjlighet och verktyg att bli en del av vårt samhälle. Vårt synsätt och kravställande innebär både bry men också en likvärdig tro på människan oavsett vart man föddes.

Utöver kunskapskrav är lojalitet gentemot Sverige en självklarhet. Behovet att uppgradera medborgarskapet blir tydligt när man läser om mördarterrorister i Syrien, ”svenskhat” eller enorma välfärdsbedrägerier. Utländska medborgare som begår grova brott ska utvisas inte belönas med medborgarskap!

Det är korrekt att SD skiljer på medborgarskap och nationstillhörighet. Jag känner många utrikesfödda, alla är stolta över sin härkomst. Jag förstår dem, flyttade jag till Spanien fortsätter jag identifiera mig som ”svensk” men jag kunde absolut vara en lojal invånare, som respekterar regler och lagar. Ett sådant synsätt har även de ukrainare jag mött. Tyvärr är möjligheterna att hjälpa flyktingar från kriget i vårt närområde långt mer begränsade än om Sverige inte tidigare tagit emot stora volymer från avlägsna delar av världen. Det finns en tydlig skillnad mellan vilka som sökte sig hit. Då, 90% ensamma, unga män som saknade verkliga skyddsskäl. Nu, kvinnor och barn från ett krig i vårt närområde.

SD har inget ansvar för den politik som begränsat vår möjlighet till ett gott mottagande idag. Det är inte heller vår politik som skapat kaos med utanförskap, segregation och laglöshet. Till dig Olof är därför lästipset i stället de ansvariga partiernas program. Jag vet faktiskt inte varför de ville ha en sådan här utveckling?

Victoria Dahlqvist gruppledare (SD)