Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En galen idé att lägga ned Klöverbackens skola

Att flytta små människor, barn, är inte detsamma som att forsla själlöst material mellan olika platser. Det skriver signaturen f.d. lärare om beslutet att lägga ned Klöverbackens skola.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Helt plötsligt kan vi en januaridag 2022 (25/1) läsa i Kungälvs-Posten, att Klöverbackens skola ska läggas ned! Hur är det möjligt? Vem har kommit på den galna idén?

Att flytta små människor, barn, är inte detsamma som att forsla själlöst material mellan olika platser.

LÄS MER: Vem har tagit beslutet om nedläggningen av skolan?

LÄS MER: Det är bättre att utveckla de andra skolorna

LÄS MER: Varför lägger ni ned Klöverbackens skola?

LÄS MER: Klöverbackens skola ska stänga – håller inte måttet

Utifrån mitt perspektiv vill jag uttrycka, att man blir glad över att iaktta Klöverbackens skola. Den är byggd i Sörgårdsstil och de vackra röda trähusen ramar in själva skolgården, som har en liten fotbollsplan. Där finns också gungor, klätterrep och annat som barn i den första skolåldern ser som ett riktigt paradis att vara i. På baksidan, alldeles i backen vid skogsbrynet, åker barnen pulka när vädret skapar den möjligheten och en rutschkana inbjuder till äventyr under den snöfria årstiden. I skogen strax ovan strövar barn på upptäcktsfärd, ensamma eller i grupp. Barns kreativa förmåga ökar, när de vistas i fri natur, det vet vi sedan länge. Naturen avger sina egna läten – vinden blåser, fåglar sjunger och barnskratt hörs på långt håll. Omgivningen är oftast lugn och tyst, förutom på de tider då föräldrar lämnar och hämtar i sina bilar. Men barn cyklar eller går också själva till skolan.

För barn i den här åldern är utemiljön otroligt viktig. De behöver hålla i gång, känna trygghet men också frihet. Med rörelse och glädje på rasterna fungerar lärandet bättre på lektionerna. En miljö som liknar Klöverbackens skola kan vara svår att finna i Kungälv eller kanske ens någon annanstans i Sverige.

Nedläggningen av en skola måste föregås av en demokratisk process – ett samtal mellan föräldrar, barn, personal, ja alla som bor i området. En enkät med riktade frågor till berörda, borde vara ett självklart initiativ att arbeta vidare på. Allt detta måste dessutom få ta tid. Att högsta chefen inom skolan tagit beslut att lägga ned Klöverbacken duger inte! Skolans lokaler är kanske inte byggda för optimal skolverksamhet, men detta måste gå att förbättra, och arbetas med på ett genomtänkt och varsamt sätt.

Att stänga Klöverbackens skola är förutom ovanstående synpunkter ett ekonomiskt slöseri av stora mått. Det får helt enkelt inte ske.

F.d. lärare