Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ekonomin försämras med L och UP

Liberalerna slår sig för bröstet om att skolan var bättre på deras tid men missar att berätta att tio procent av av eleverna på den tiden fick ett bättre slutbetyg än vad de skrev i det nationella provet. Det skriver Anders Holmensköld (M) i en replik.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Replik på insändaren "Helt oacceptabelt att beskatta invånarna utan att investera" och ”Djupt oroande att man sköter sina finanser så här”:

UP och L försöker lansera idén att 1,2 miljarder i stärkta kommunala finanser skulle ha något med fastighetsunderhåll att göra. Det visar att man saknar proportioner. Om vi så hade ställt in allt underhåll (vilket vi inte har) hade det handlat om kanske 70 miljoner och inte 1200 000 000.

Ett överskott är ekonomins säkerhetsmarginal och i goda tider stärks resultaten när allt går som planerat. Främst genom faktorer utanför verksamheterna, som exploateringsvinster från markförsäljning. Dessa pengar används till investeringar(aldrig drift enligt lag) - för egna pengar istället för lån.

När L och UP hade inflytande, hade kommunen inte råd med liberalernas förslag om ett idrottsbibliotek för 700 000 kr i en budget på 3 miljarder. Just nu tvingas vi finansiera 150 miljoner i extra pensionskostnader till följd av lågkonjunkturen. Vi klarar detta eftersom vi har en säkerhetsmarginal. Den som dessa båda partier bekämpar. Liberalerna slår sig för bröstet om att skolan var bättre på deras tid men glömmer att 10% fler av fick ett bättre slutbetyg än vad de skrev i det nationella provet. Förra perioden ökade kostnaden/elev från 90000–110000 samtidigt som lärartätheten minskade liksom andelen behöriga lärare. Genom våra krav på ändamålsenlighet, har skolans kostnader inte ökat men lärartätheten och andelen behöriga lärare har ökat till den nivå det var innan partierna fick inflytande. Varken L eller UP berättar om superhögstadiet som skulle byggas i Kungälv för två miljarder för alla kommunens högstadieelever efter förlagan i Enköping - som där orsakade både elev-och lärarflykt. Förarbetet kostade en hel del och stoppade effektivt upp planerna att renovera Ytterbyskolan - eftersom det ”ändå skulle byggas en superskola”.

Moderaterna är för övrigt fortfarande emot ett superhögstadium - står UP och L fast vid idén, eller byter man verkligen åsikt om två miljarder lite när andan faller på? UP har trots att Wintell är v ordf i ekonomiberedningen, inte upprättat ett eget budgetförslag någon gång under perioden, sånär som en lapp på sju rader i våras som innehöll satsningar på fri kollektivtrafik, mensskydd och skattesänkningar men inget om vare sig fastighetsunderhåll eller förbättrad ekonomistyrning. UP hade endast två reservationer av 385 ärenden i kommunstyrelsen förra året. Båda dessa omständigheter tre sig märkligt från ett parti som är ”oroliga för finanserna” som Tollesson och Wintell påstår att dom är.

Anders Holmensköld (M)

LÄS OCKSÅ: Djupt oroande att man sköter sina finanser så här

LÄS OCKSÅ: Helt oacceptabelt att beskatta invånarna utan att investera

LÄS OCKSÅ: Guide till kommunvalet - detta vill partierna i Kungälv