Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Signaturen ”En förälder som saknar sina barn” skriver om vikten av att barnen ska få växa upp och ha en god relation med båda sina föräldrar. Arkivbild Bild: Lisa Thanner
Signaturen ”En förälder som saknar sina barn” skriver om vikten av att barnen ska få växa upp och ha en god relation med båda sina föräldrar. Arkivbild Bild: Lisa Thanner

Det här är ett upprop om barn som far illa

Signaturen ”En förälder som saknar sina barn” skriver om vikten av att barnen ska få växa upp och ha en god relation med båda sina föräldrar.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Barn behöver båda sina föräldrar.

Jag som skriver det här är en av alla förtvivlade mammor och pappor med barn som utan skälig grund avskilts från oss. Det sker ofta efter separation eller skilsmässa när barnen är som mest sårbara. Gemensamt för oss drabbade är att vi tidigare haft en god relation till våra barn.

Händelseförloppet börjar med att en förälder angriper ett barns kärleksfulla förhållande till den andra föräldern. Det pågår tills barnet utan ambivalens nekar all kontakt med den andra föräldern. Det är inget ett barn gör självmant.

Vi tvingas maktlösa se hur barnen blir utsatta för något som kan orsaka allvarlig psykisk ohälsa. Då barnen är det viktigaste vi har försöker många kämpa emot. Därför finns det i många fall en historik av långdragen process hos socialtjänst och domstol. Ofta uppfattas det som en konflikt mellan föräldrarna, medan det egentligen handlar om något helt annat. Att barnen ska få växa upp och ha en god relation med båda sina föräldrar.

Inom forskningen kallas det här för föräldraalienation. Det råder enighet om att det är allvarlig psykisk barnmisshandel. Barnen får ofta problem med självkänsla, identitet, relationer och tilltro till andra människor. De berövas möjligheten till en trygg uppväxt. Det är inte förenligt med barnens bästa intresse.

Det här är ett upprop om barn som far illa på grund av att en förälder använder dem som verktyg för att skapa och driva en konflikt mot den andra föräldern. Barnen drabbas hårt när de förlorar en förälder och dess anhöriga.

Det ökade antalet vårdnadstvister innebär stora kostnader för drabbade familjer och samhället. Socialtjänsten och domstolen saknar verktyg och kompetens att hantera dessa fall. De lyssnar på barnets vilja, vilket är helt rätt. Fast de utreder inte varför barnen helt vägrar umgänge med den ena föräldern.

Forskningen har gått framåt de senaste åren, men har ännu inte fått genomslag i Sverige. Låt inte tystnaden tala, utan våga säga ifrån när du ser att barn far illa.

//En förälder som saknar sina barn

LÄS OCKSÅ: Hoppas lärarna står ut och stannar kvar

LÄS OCKSÅ: Kunderna om den dyra maten: ”Vi handlar där extrapriserna finns”