Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Vår förstudie och investeringskalkyl har undersökt vad som ger bäst resultat i ett 20-årsperspektiv”, skriver Ola Thorson, affärsområdeschef värme, Kungälv Energi. Bild: Mathias Pernheim
”Vår förstudie och investeringskalkyl har undersökt vad som ger bäst resultat i ett 20-årsperspektiv”, skriver Ola Thorson, affärsområdeschef värme, Kungälv Energi. Bild: Mathias Pernheim

Den anläggning vi bygger ger bäst resultat på 20 år

”Vår förstudie och investeringskalkyl har undersökt vad som ger bäst resultat i ett 20-årsperspektiv”, skriver Ola Thorson, affärsområdeschef värme, Kungälv Energi, i ett svar till Patrik Renström.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Svar på Patrik Renströms insändare i KP den 8 augusti.

Patrik Renström (C) efterlyser att vi ska bygga ännu större elproduktionskapacitet när vi bygger ut kraftvärmeverket i Munkegärde. Vår förstudie och investeringskalkyl har undersökt vad som ger bäst resultat i ett 20-årsperspektiv och kommit fram till den robusta värme och elproduktionsanläggning som vi nu bygger. Vi kommer att få en tillkommande eleffekt på cirka 450 kW att addera till de 2500 kW vi redan har. Elpriserna på elmarknaden är för närvarande oväntat höga men när det gäller långsiktig lönsamhet för ökad kraftvärme så är vi även beroende av bättre villkor och styrmedel på riksplanet och inom EU.

Jag vill också lyfta fram att en av anledningarna till att bygga ny värmeproduktion är att möta ett ökande uppvärmningsbehov i ett expanderande Kungälv-Ytterby. Vi ger med värmenätet förutsättningar att vid nybyggnad undvika elbaserad uppvärmning i exempelvis Rollsbo Västerhöjd så att elen kan användas för laddning av bilar och annat där den behövs bättre. Besparad eleffekt, ”Negawatt”, kan ur ett samhällsperspektiv vara lika mycket värd som ökad lokal elproduktion.

Ola Thorson

Affärsområdeschef Värme, Kungälv Energi