Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bohusgatan på Koön, Marstrand, där Förbo har hyreshus. Arkivbild: Catrin Hansson Bild: Catrin Hansson
Bohusgatan på Koön, Marstrand, där Förbo har hyreshus. Arkivbild: Catrin Hansson Bild: Catrin Hansson

Debatt: Överskott ska återinvesteras i hyresbostäder

Kommunägda bostadsbolag bör alltid i första hand använda marginaler för att förbättra, renovera och bygga nya hyresbostäder, skriver Victoria Dahlqvist och Morgan Carlsson (SD).

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Om man vandrar omkring i Förbos områden är det lätt att få idéer hur pengatillskott skulle kunna komma till nytta för hyresgästerna. Har man själv växt upp i ett av Förbos område minns man både förväntningarna och förvandling men också glädjen över investeringar, man minns doften av de fina nymålade husen, uteduscharna och alla andra förbättringar som ofta fixades av den snälla vaktmästaren. Oavsett vart man växt upp och vart man bor kan de flesta av oss hålla med om att inbjudande livsmiljöer skapar välbefinnande.

För att skapa långsiktig hållbarhet tycker vi sverigedemokrater att överskotten från de kommunala bostadsbolagen borde återinvesteras och tillgodose kommuninvånarnas behov av hyresbostäder. I detta fall delas ägandet av flera kommuner. Om Kungälv sa NEJ till utdelning kunde pengarna i värsta fall återfinnas i en annan ägarkommun därför föreslog vi att kommunen i samförstånd med FÖRBO istället skulle använda 1,8 miljoner till investeringsprojekt vilka gynnar hyresgästerna i Kungälv. Tyvärr fick vi inte gehör från majoriteten.

Man kan med lätthet förstå att de höga bostadspriserna gör det svårt för stora grupper på bostadsmarknaden att köpa sin bostad samtidigt sker bostadsrättsomvandlingar och kraftiga hyreshöjningar på grund av renoveringar i det äldre bostadsbeståndet, lägenheter med överkomlig hyra blir färre för varje år. Det är inte lika lättbegripligt att förstå varför Förbos hyresgäster och kommuninvånarna som äger bolagen ska betala för ännu fler kostsamma integrationsåtgärder.

Trots bostadskrisen tvingas kommunen ta emot 100-tals migranter årligen samtidigt som Boverkets regionala granskning pekar på att det är ensamstående kvinnor med barn som är ”särskilt sårbara på bostadsmarknaden” vilket vi sverigedemokrater lyft många gånger.

Att lösa bostadskrisen handlar inte bara om att förändra migrationspolitiken eller att ”bygga fler bostäder” som upprepas utan hänvisning av politiker när man vägrar anpassa migrationspolitiken till bostadssituation. Balans i bostadsbeståndet handlar också om behov och efterfrågan. Det är svårt att lyckas med planering om man inte förstått grundproblemet.

Kommunägda bostadsbolag bör alltid i första hand använda marginaler för att förbättra, renovera och bygga nya hyresbostäder bara så kan vi möta mänskliga behov och skapa långsiktig hållbarhet.

Victoria Dahlqvist (SD)

Gruppledare

Morgan Carlsson (SD)

Ledamot i kommunstyrelselen