Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De styrande partierna har drabbats av tillväxthybris

Högerväljare har rätt att veta om man tänker fortsätta med sin vänstersväng. Det skriver SD i en replik till Anders Holmenskiöld (M).

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Replik på insändaren ”Sverigedemokraterna vänsterpopulister?” (19/4):

Vikten av god ekonomi kan inte betonas nog. Där ekonomin är välskött, är inte bara skulden mindre och skattesatsen lägre, samhället i stort är också mer välmående.

I Kungälv är skulderna stora och skatten hög trots att de flesta kungälvsbor går till jobbet. Under lång tid har en tillväxthybris drabbat de styrande partierna samtidigt som ett allt för snabbt växande samhälle är både kostsamt och svårplanerat. Detta borde Anders Holmensköld (M) och styret med centern och socialdemokraterna fått erfara.

I december 2018 lovade den nya majoriteten prioritera en sund ekonomi. SD valde att lägga en ändringsbudget. Precis som i riksdagen kan en ändringsbudget göra stor skillnad. I våra förslag har andra prioriteringar angivits, exempelvis har vi inte velat spara på grundskolan men vi har valt bort att migranters bostadskarriärer börjar i topp.

När tillväxthybrisen istället fortsatte tog SD ansvar och bromsade. Vår rambudget var det som styret själva först planerat trots detta basunerade majoriteten ut att vår budget kunde orsaka vattenbrist. Retorik ovärdig att besvara. Visst har skulderna minskat men det beror till stor del på redovisningsförändringar, framskjutna byggprojekt (covid) och engångsintäkter. Vad majoriteten inte berättar är att engångsintäkterna även genererar en leasingskuld, på bara Ranrikegårdsaffären närmare 100 miljoner. Så har det fortsatt, SÄLJ-HYR. Redovisar man inte dessa ”lån” avspeglas inte ekonomins tillstånd. De långfristiga skulderna har egentligen istället ökat och även om denna majoritet i alla fall inte slarvat bort pengar skiljer sig våra prioriteringar åt.

SDs prioriteringar är kärnverksamhet och människorna som bor här. Vi håller inte med något styre som har en osund och okontrollerad tillväxt. Slutligen måste vi påminna Anders om att det är moderater och centerpartister som gjort ett vägval tillsammans med socialister. Högerväljare har rätt att veta om man tänker fortsätta med sin vänstersväng.

Victoria Dahlqvist gruppledare (SD)

Greger Plannthin ledamot i ekonomiberedningen (SD)

LÄS OCKSÅ: Sverigedemokraterna vänsterpopulister?