Brottsoffret måste i alla lägen, få verklig upprättelse

Straffskalan för våldtäkt, grov våldtäkt och sexuella övergrepp är idag alldeles för klen ifall man jämför med brottens allvar och konsekvenser. Det skriver MUF Ale-Kungälv i ett debattinlägg.

ANNONS

En våldtäkt är något av det mest fruktansvärda en människa kan uppleva. Fysisk- och psykisk terror, en oövervinnlig känsla av rädsla samt grova men efter händelsen, präglar många utav de cirka 10 000 människorna som utsattes för en våldtäkt under 2021. Antalet anmälda sexualbrott steg med hela 10% till cirka 30 000 ärenden under föregående år, vilket är en mycket oroväckande utveckling. Samtidigt ser vi även hur samhällsvåldet ökar och det faktum att mer än varannan kvinna uppger att man är rädd för att promenera själv ute på kvällen. Vi skribenter har länge insett att Sverige behöver akut förändring. Straffen måste skärpas, polisens resurser måste bli fler och brottsoffret måste i alla lägen, få verklig upprättelse.

ANNONS

I dagsläget är samhällets syn på sexualbrott på rätt bana och i stort sett alla politiska partier, förespråkar kraftiga reformer mot både fenomenet och förövarna. Men det görs däremot i praktiken alldeles för lite åt saken. Straffskalan för våldtäkt, grov våldtäkt och sexuella övergrepp är idag alldeles för klen ifall man jämför med brottens allvar och konsekvenser. För låga maxstraff, massiva straffrabatter och villkorlig dom, resulterar ofta i bara något år i fängelse. Men i de allra flesta utredningarna så kommer man ingenstans, och ärendet tvingas lägga ner. Detta är otroligt sorgligt och allvarligt. För i praktiken innebär detta att ett brottsoffer, som hänsynslöst blivit berövad på sin integritet, kan träffa på sin gärningsman i matbutiken, bara någon månad efter händelsen. Så skall det inte få vara.

Vi föreslår därför konkret följande, för ett tydligare brottsofferperspektiv och ett mer realistiskt rättssystem:

- Inför livstids fängelse i straffskalan för våldtäkt

- Inför förvaringsdom i straffskalan för våldtäkt, så att återfallsförbrytare hålls borta från gatan och kan vårdas ordentligt

- Inrätta specialgrupper inom varje polisregion, specialiserade på sexualbrott

- Stärka brottsofferperspektivet i hela rättsväsendet

Ludvig Anderström, Ordförande MUF Ale-Kungälv

Albin Sundberg, Vice ordförande MUF Ale-Kungälv

Arvid Strandberg, Distriktsstyrelseledamot MUF Västra Götaland Västra

Andreas Rydén, Styrelseledamot MUF Ale-Kungälv

ANNONS