Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vaccinationerna mot covid-19 har varit en het debatt den senaste tiden. Bild: Arkivbild
Vaccinationerna mot covid-19 har varit en het debatt den senaste tiden. Bild: Arkivbild

Avfärda inte vaccinskeptiker som konspirationsteoretiker

Debatten kring vaccineringen är het. Insändaren tyckte att Kadir Meral skrev klokt i sin krönika i KP (14/9).

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Fredagens krönika i KP (”Din frihet är någon annans ofrihet”, 17/3) tog upp diskussionen kring vaccination och självklart bör alla göra vad de kan för att inte sprida sjukdomen. Men jag tyckte att det saknades en aspekt – Under senare tid har det ju framkommit att smittan även sprids av de vaccinerade. Då blir ju nyttan med att vaccinera sig främst att inte själv bli allvarligt sjuk – och inte som det framfördes – att vaccinet ska tas för att skydda andra.

Eftersom det också har visat sig att även vaccinerade blir smittade (men kanske inte allvarligt sjuka) kan man ju misstänka att individens immunförsvar spelar en viss roll - man kan ju ha ett dåligt immunförsvar även om man är vaccinerad.

Kadir Meral skrev mycket klokt för någon vecka sedan om den polarisering som uppstått i samband med pandemin (14/9, KP): ”Vi som har vaccinerat oss börjar behandla vaccinvägrarna som om de var en fiende ibland oss. Vissa går så långt att de menar att vi inte ska ge dem vård den dagen de insjuknar. Är det verkligen rätt att behandla dem styvmoderligt och vägra ge dem vård? Vad blir nästa steg? Att vägra ge vård till dem som röker och får lungcancer, eller de som kör över hastighetsgränsen och hamnar i en trafikolycka eller de som cyklar utan hjälm och skadar sig? Skyll dig själv, du som inte tog ditt eget ansvar!”

Det är viktigt att inte uppmuntra till en polarisering i samhället. Vägen till utveckling är alltid att lyssna på alla argument, vilket inte görs om vaccinskeptiker lätt avfärdas som konspirationsteoretiker.

Gisela Lindberg vid Lunds universitetet har kommit fram till att det som förenar skeptiker är ett engagemang i alternativ hälsa och en skepsis mot myndigheter, politiker och läkemedelsbolag.

Ytterligare bra att veta är att alla legitimerade läkare inte är positiva till covidvaccination, Glenn Dormer och Hanna Åsberg i gruppen Bota Sverige är några av de som kräver att vaccinationerna omedelbart ska upphöra.

/Elisabeth Sanderson