Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivfoto Bild: Karin Henriksson
Arkivfoto Bild: Karin Henriksson

Attendo gör vinst på våra gemensamma skattepengar

Låt resurserna stanna i välfärden istället för att gå till vinster och bonusar! skriver Vänsterpartiet i replik på Attendos insändare Vi är ett tryggt hem och en attraktiv arbetsplats.

I sitt svar på vår kommentar till den senaste tidens kritikstorm mot Attendo och deras bonusutbetalningar till sin ledning, samt försök att tysta ner visselblåsaren Stine Christophersen på ett av sina boenden i Stockholm (ett agerande som nu är föremål för en förundersökning hos åklagarmyndigheten) skriver Karolina Eriksson, regionchef, att man haft “mer än 300 miljoner kronor i extra kostnader för den svenska verksamheten vilket är betydligt mer än det offentliga stöd vi har erhållit.”

Det är ett intressant sätt att resonera i ett företag vars affärsidé går ut på att göra vinst på offentliga skattemedel. För faktum är att Attendo, och många andra företag som riktar in sig på välfärdsverksamheter, gör det för att de ser goda möjligheter att göra vinst på våra gemensamma skattepengar.

Attendo har gjort hundratals miljoner i vinst de senaste åren och plockat ut pengar som egentligen ska gå till till vår gemensamma välfärd. Pengar som vi skattebetalare har valt att spendera på våra äldre eller de som är i behov av LSS. Istället för en ökad kvalitet i äldrevården och LSS-verksamheten har pengarna gått till aktieutdelningar och bonusar till ledningen. Det menar vi i Vänsterpartiet inte hör hemma i Sverige eller i Kungälv. Vi kräver att varje skattekrona som vi skattebetalare betalar till välfärden ska stanna i välfärden!

Vad gäller bilden av Attendo som en attraktiv arbetsgivare så har det i dagarna gått att läsa i Göteborgs-Posten om hur fackets medlemmar vittnar om både låga löner och en omfattande tystnadskultur inom företaget.

Även till Vänsterpartiets har mejl strömmat in från anställda och anhöriga som vittnar om hög arbetsbelastning, tystnadskultur och undermålig vård runt om i landet. Där finns uppenbarligen många hål att stoppa pengar i, istället för aktieutdelningar och chefsbonusar.

Egentligen handlar det här inte om Attendo eller något annat specifikt företag. Vi är övertygade om att det finns många chefer och anställda inom både Attendo och andra välfärdsföretag som brinner för sitt uppdrag och gör ett bra jobb. Det är verksamhet som drivs av just detta som vi vill att våra skattepengar ska gå till. Till verksamhet som har brukarnas bästa som enda fokus och som inte behöver väga det mot ett vinstintresse hos ägarna. Vi måste sätta stopp för möjligheten att göra vinst inom vår gemensamma välfärd!

Erik Andreasson, Gruppledare för Vänsterpartiet i Kungälv

Andreas Antelid, Ordförande i Vänsterpartiet i Kungälv