Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att skydda lärarna och skolan skyddar Sverige

Lärarnas Riksförbund i Kungälvs kommun anser att de skolansvariga måste göra allt som är möjligt för att reducera smittspridningen.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Coronavirusets omikronvariant sprider sig nu med blixtens hastighet över världen och beräknas nå sin absoluta kulmen i Sverige under de närmaste veckorna. Det vill säga under början av skolornas vårtermin. Smittspridningen förväntas att explodera framför allt bland de elever som är ovaccinerade. Även lärarna riskerar att smittas och insjukna.

Att skydda lärarna och skolan skyddar Sverige. Vi från Lärarnas Riksförbund i Kungälvs kommun anser att de skolansvariga måste göra allt som är möjligt för att reducera smittspridningen och säkra lärares och elevers arbetsmiljö. Vi efterlyser tydligare direktiv för skolan och kräver att:

* Skolhuvudmännen tar sitt ansvar och skärper sina åtgärder när det gäller den fysiska arbetsmiljön för att undvika trängsel och ge tillgång till skyddsutrustning i skolan.

* Noggranna riskbedömningar och skarpa åtgärder måste snarast komma på plats. Lärare bör kunna utföra så mycket av jobbet som möjligt hemma, men vara på skolan och undervisa i så stor utsträckning som är rimligt. Undervisning i halvklasser och viss distansundervisning bör vara alternativ.

* Arbetsgivarna måste säkra vikarieförsörjningen då många lärare är eller förväntas bli sjuka när smittan ökar, vilket förutses de närmaste veckorna. Alla kommuner har fått del av coronamiljarden och dessa pengar borde bland annat användas till att anställa vikarier.

* Alla elever bör coronatestas regelbundet. Det kan minska smittspridningen. Det allvarliga läget talar för att alla kommuner och regioner bör införa snabbtestning av elever.

* Lärare ska skyndsamt få tillgång till en tredje dos vaccin. För lärare som inte fått sin tredje vaccindos och som känner en akut oro måste det finnas möjlighet att få helt smittsäkra arbetsuppgifter.

På så sätt kanske stängda skolor och fjärr- och distansundervisning kan undvikas och eleverna få den utbildning de har rätt till. Det kunskapstapp som hittills har skett under coronapandemin måste hejdas. Därför måste lärarna skyddas här i Kungälv, liksom i hela vårt avlånga land.

Fredrik Dahlberg, föreningsombud Lärarnas Riksförbund i Kungälv Alexander Kaplar, biträdande föreningsombud Lärarnas Riksförbund i Kungälv

Jörgen Edvardsson, huvudskyddsombud Lärarnas Riksförbund i Kungälv

Kajsa Skogsberg, huvudskyddsombud Lärarnas Riksförbund i Kungälv Lars-Johan Jansson, biträdande Huvudskyddsombud Lärarnas Riksförbund i Kungälv

Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund