Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

All migration måste anpassas till varje kommuns förutsättningar

SD är positiva till att ge tillfälligt skydd åt ukrainare samtidigt måste mottagande utgå ifrån kommunens förutsättningar. Det skriver SD Kungälv i ett debattinlägg.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

I samband med den flyktingkris som följts av Rysslands krig i Ukraina ombes Kungälv att yttra sig om regeringens förslagna lagförändringar. SD är positiva till att ge tillfälligt skydd åt ukrainare samtidigt måste mottagande utgå ifrån kommunens förutsättningar. Möjligheterna att hjälpa flyktingar från kriget i vårt närområde är tyvärr långt mer begränsat än om Sverige inte tidigare tagit emot stora volymer från avlägsna delar av världen. Det är beklagligt då många av dem som kom då saknade verkliga skyddsskäl, exempelvis de som omfattades av gymnasieamnestin.

Idag begränsas ett bra mottagande av att regeringen inte tar hänsyn till bostadssituationen. I Kungälv är krisen så alarmerande att inte ens den som lämnat en våldsam relation kan försäkras lämplig hjälp samtidigt har andra grupper, inte sällan utrikesfödda män från avlägsna länder, prioriterats så högt att förturer införts och borätter köpts in. En osund tillväxt i kombination med obalans i bostadsbeståndet har lett till decennium-kö i hyresbeståndet.

När SD tidigt lyfte problematiken med regeringens påtvingande lag tog Miguel Odhner (S) fram kopieringsmaskinen. I det "egna" förslaget motsatte han sig att migranter fördelas utan att någon hänsyn tas till kommunens bostadssituation. I KP har man sedan dess kunnat läsa om Odhners kamp mot länsstyrelsen.

I förra veckan hade kommunen en möjlighet att bemöta ännu ett lagförslag i samma anda. SD föreslog då att kritiken skulle framföras. Vi menar att all migration måste anpassas till varje kommuns förutsättningar, och att betydelsen av tillgängliga bostäder inte kan förbises men till detta sa socialdemokraterna NEJ!

Vi är dock inte förvånade, trovärdigheten för Odhner var redan låg när han så sent som i sept 2021 missledde kungälvsborna genom att utelämna den s-ledda regeringens ansvar.

Det tomma utlåtandet som nu skickas visar att för socialdemokraterna är det mer viktigt att vara sin regering lydig än att uttrycka sin oro kring förslagen- Kungälvs bostadskris!

Victoria Dahlqvist gruppledare (SD)

Morgan Carlsson kommunstyrelseledamot (SD)

Rolf Carlsson kommunstyrelseledamot (SD)