Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Agera för klimatet här och nu!

Hur agerar du för klimatet? Den frågan ställer Feministisk Initiativ i ett debattinlägg.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Vi vet att de som är barn idag kommer få vara med om många utmaningar kopplat till det vi som är vuxna idag, väljer att göra för att ställa om vårt samhälle. Våra val idag, kommer bli till konsekvenser för hur lätt det kommer bli att äta sig mätt, hitta en säker plats att bo, resa mellan platser, bilda familj och slippa väpnade konflikter, för våra barn i framtiden.

Många som arbetar nära barn, ungdomar och unga vuxna vet att den målgruppen känner en stor hopplöshet inför sin framtid. De har en hög ångest och stress kopplat till sin känsla av maktlöshet. Det borde vi vuxna ta ansvar och agera på. För det är barn och unga som ska leva kvar på vår gemensamma planet sen när vi lämnat in handduken. Det är vi skyldiga dem..

När agerar du för klimatet?

Övriga naturen skriker just nu på oss - för vi håller hela vår existens i ett strypgrepp. Senaste IPCCrapporten bygger på tung forskning och budskapet är ”gör en skarp u-sväng genast”. Samtidigt måste vi ställa om från det vi är vana vid att kunna göra, till det som är möjligt att göra till det som är möjligt att göra klimaträttvist. Det innebär en del uppoffringar, men det innebär också att det kommer finnas en framtid för kommande generationer.

Var agerar du för klimatet?

Moder jords skrik är något som unga människor hör och känner väldigt tydligt och vi andra som tappat vår hörsel får se till att lyssna på deras oro - men det är också dags att göra saker! Vi måste göra förändring nu, det finns ingen ”klimatanpassningsfas” kvar att ta av.

Hur agerar du för klimatet?

Alex Reuter

Maria Svensson

Sara Wennergren

Zainab Rezai

Feministiskt initiativ - med omsorg om alla liv och allt levande.