Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Debatten om vindkraftsetableringar i Kungälvs kommun fortsätter. Arkivbild Bild: Stefan Bennhage
Debatten om vindkraftsetableringar i Kungälvs kommun fortsätter. Arkivbild Bild: Stefan Bennhage

50 vindkraftverk lika höga som Eiffeltornet kommer ge påverkan

Oppositionsråd Gun-Marie Daun (KD) tycker det är bra med debatt om vindkraftsetableringar skriver hon i ett nytt inlägg med en replik.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Svar till Lars Gustafsson ”Man tar sig åt pannan för KD:s argument” (28/1) och replik till Ove Wictorsson ”Vindkraftpark planeras utanför Kungälvs kust” (1/2) om vindkraftsetableringar

Efter min insändare i KP om vindkraftsetableringar den 21 januari har Lars Gustafsson raljerat i ett insändarsvar den 29 januari och KP skrev själva en artikel i tisdags. Detta är bra. Debatt behöver föras i ämnet.

LÄS MER: Vindkraftpark planeras utanför Kungälvs kust

Att etablera 50 vindkraftverk lika höga som Eiffeltornet kommer självklart ge påverkan som vi ännu inte har en aning om. Det finns till exempel ingen forskning kring kablarnas elektromagnetiska fält eller hur vibrationer av lågfrekvent buller kommer påverka fiskar, marina däggdjur och andra organismer i havet. Vi vet heller inte om det blinkande ljuset kommer att påverka de som bor kustnära.

LÄS MER: Seglingstävlingar i fara? Man tar sig för pannan

Har tidigare skrivit om negativ påverkan på yrkesfisket och friluftslivet. Även seglingstävlingar som Lars Gustafsson försöker raljera över. Vi Kristdemokrater anser att det är viktigt att få fram forskning (som idag inte finns) och framför allt luta oss mot havs och vattenmyndighetens havsplaner. De har inte hittat några lämpliga områden i Skagerack för vindkraftsetableringar.

LÄS MER: Riktad subvention riskerar skapa ännu mer obalans i vårt energisystem

Dessutom är Eolus inte den enda remissen som inkommit till Kungälvs kommun. Tidigare remisser har bland annat handlat om etableringar på Tjörn som sträcker sig som en lång matta bakom Pater Noster. Till sist vill jag bemöta Ove Wictorssons uttalande om att det behöver vara väldigt klart väder för att se verken uppifrån fästningen. Vi kommer att se dessa verk tydligare än så. Tittar man ut mot horisonten behöver dessa vindkraftverk ligga ca 75 kilometer ut i havet för att de inte ska synas. Verken kommer att ligga inom Kungälvs kommungräns och 15 kilometer västerut. När det gäller etableringar inom kommungräns är det Kungälvs kommun och inte regeringen som fattar beslut. Vi måste själva som kommunpolitiker ta vårt ansvar över vår egen kommun.

Gun-Marie Daun KD Oppositionsråd