Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Pär Fält, PŠr FŠlt
Bild: Pär Fält, PŠr FŠlt

Är inte Dammbergens skog också värd att rädda?

Det krävs att politikerna värnar våra skogsområden för att klara den stora befolkningsökning som nu sker i alla redan planlagda byggprojekt, skriver Christian.

Replik till ”Politiker har lyssnat – er skog är räddad”.

Jag bor själv i Olseröd och känner en stor förfäran över politikernas beslut att skövla ett av kommunens mest använda skogsområde för att bygga ytterligare ett bostadsområde. Jag syftar då på Dammbergen som gränsar mot Munkegärde/Olseröd och Ullstorp. Det är naturområden som detta som skapar livs- och boendekvalitet för både närboende och för bland annat skolor, daghem med flera. Skogsområdet är varierat och stort nog för att kunna nyttjas till promenader, löpturer och skolutflykter och används väldigt frekvent. Vikten att ha tillgång till nära natur har uppmärksammats genom undersökningar och artiklar som till exempel Naturskyddsföreningens artikel om ”närnaturens alla värden”.

Gruppen ”Rädda Dammbergen” har tidigare bjudit in kommunens beslutsfattare för att visa vilka värden de sätter på spel. Vid några tillfällen har politikervandringar genomförts och där har till exempel Centerns Ove Wiktorsson deltagit. Dock utan att visa intresse för att rädda skogen.

Läste i fredagens KP att samma politiker nu dock har insett vilka värden skog har för de kringboende. Men detta gäller i frågan om Kode nya skola. Där skriver han att ”barn som leker i skog blir starkare och lär sig hantera sina kroppar och faror” och vidare att de ”kan koncentrera sig längre och att det ökar chansen till en bättre undervisning”. Det gläder mig att han har kommit till dessa insikter och jag hoppas innerligt att såväl han som övriga politiker ser att detta även gäller Dammbergens skog som politikerna gett klartecken till att avverka i Kungälv.

Många som väljer att bo i småstäderna utanför Göteborg gör detta för att slippa storstadens stress och att ha närhet till naturen. Bygger vi bort naturen i vår iver att växa, förlorar vi vår själ. Istället krävs att politikerna värnar våra skogsområden för att klara den stora befolkningsökning som nu sker i alla redan planlagda byggprojekt.

Christian