Vill vi behålla vår personal?

Vårdpersonalen värdesätter tiden för återhämtning mer än resvägen till och från arbetet. Det menar insändaren.

ANNONS

Socialdemokraterna satsar under kommande åren på undersköterskorna på olika sätt i den nationella budgeten och här har vi lyssnat på Kommunal och deras medlemmar.

Många är de kommuner och även regioner som pratar om att man vill införa Hälsoscheman för sina anställda inom vård- och omsorg, där i ligger bland annat att man vill korta nattarbetstiden till högst nio timmar/natt. Konsekvenserna blir inte bara för personalen som arbetar natt som får göra fler arbetspass under begränsningsperioden för att komma upp i samma sysselsättningsgrad, med kortare tid för återhämtning. Sänkt arbetstid på natten påverkar direkt även den personal som arbetar dag och kväll, kvällspersonalen får arbeta senare på kvällen alternativt att dagpersonalen får börja tidigare. Idag (läs 21/9) fattade Äldrenämnden i Göteborg stad efter yrkande från mina Socialdemokratiska partikamrater beslut om att arbetspassen längd där ska var tio timmar/natt och det ska gälla alla berörda arbetsplatser i hela kommunen. Här har beslutsfattarna lyssnat på alla de upprörda vårdanställda och på Kommunal. Skulle Kungälvs kommun få för sig att sänka arbetstiden på nattpassen, ser jag en stor risk i personalflykt till grannkommunen. Undersköterskorna värdesätter tiden för återhämtning mer än resvägen till och från arbetet. Är vi beredda på att vi tappar fler undersköterskor, som vi redan har för lite av idag. Det är inte jag!

ANNONS

Det är också oerhört beklagligt att läsa hur medarbetarna inom hemtjänsten fått till sig arbetsgivarens förslag till omorganisation och medarbetarnas upplevelser om hur kommunens tjänstemän hanterat frågan.

En god arbetsgivare står inte bara för en bra lön, en god arbetsgivare ser till att sina medarbetare har en god och trygg arbetsmiljö, en god arbetsgivare ser till så att sina medarbetare har tid för återhämtning.

Camilla Haag Ordförande Socialdemokraterna i Kungälv

ANNONS