Försök till bedrägeri mot kvinna i 90-årsåldern

I tisdags fick en kvinna i 90-årsåldern ett sms som hon misstänkte handlade om bedrägeri. I stället för att svara bedragaren hörde hon av sig till polisen. Nu går polisen ut och varnar för att trycka på länkar eller lämna ut sina kontouppgifter.

ANNONS

En kvinna i centrala Kungälv hörde på torsdagen av sig till polisen efter att hon misstänkte att hon utsatts för ett bedrägeriförsök.

– Hon har fått ett sms med text där hon uppmanas att spärra kort och konto genom att trycka på en länk, säger Lars Berntsson, förundersökningsledare på polisen i Kungälv.

Kvinnan, som är född 1932, ska inte ha tryckt på länken.

Tisdagens försök till bedrägeri är bara ett i raden av fullbordade eller försök som inträffat i Kungälv den senaste tiden.

Samtidigt har Stöldskyddsföreningen gått ut med ett pressmeddelande där de skriver att bedrägerierna via telefon ökat med 54 procent det här året jämfört med förra året, så kallade vishing-bedrägerier.

ANNONS

Under 2020 ska bedragare lyckats lura till sig 160 miljoner kronor genom att ringa upp främst äldre personer.

– De som ringer upp är oftast väldigt förslagna och duktiga på att dupera människor men en varningssignal är exempelvis när man frågar efter personliga uppgifter eller bankkoder. Banker och andra jobbar inte på det sättet och då ska du direkt lägga på luren, säger Paul Pintér, Rådgivare mot digitala brott på SSF Stöldskyddsföreningen i pressmeddelandet.

Tror att de vill hjälpa

Ofta påstår bedragarna att det gjorts transaktioner från den utsattes konto och erbjuder hjälp för att man ska få hjälp att få tillbaka pengarna. Syftet är att få tillgång till privata uppgifter och konton för att kunna komma åt pengarna där.

– Att drabbas av ett vishing-bedrägeri kan bli kostsamt rent ekonomiskt men även skapa skamkänslor för att man känner sig dum av att ha blivit lurad. Om du blir drabbad så ska du alltid polisanmäla. Det kan vara bra att kolla på säkerhetskollen.se eller prata med någon i din närhet om vad du har råkat ut för, säger Paul Pintér.

Även polisen varnar

Även polisen i region Väst varnade på fredagen om att de under fredagen fått in flera fall av misstänkta SMS-bedrägerier där personer uppmanas att följa en länk eftersom ”paketet är fast i tullen” eller ”att paketet är förlorat”.

”Vill vill uppmärksamma allmänheten att vara försiktiga med att trycka på länkar man inte är säker på. Var också noggrann med att kolla stavningen i sms:et, många försök till bedrägerier har dålig stavning eller saknar bokstäverna "Å" "Ä" och "Ö", skriver polisen på sin hemsida.

• Lämna aldrig dina personliga uppgifter, lösenord eller koder till andra

• Logga aldrig in med ditt BankID på uppmaning från någon annan

• Kontrollring till bank, polis eller sjukvård om du är osäker på vem du pratat med

• Kontakta omedelbart din bank om du tror du blivit lurad på bankuppgifter

• Är du osäker på vem som besöker dig så begär legitimation

• Polisanmäl alltid om du upplever att någon ringt upp dig och försöker lura dig

Källa: Stöldskyddsföreningen

ANNONS